2023. április 8., szombat

, ,

Ki fog engem olvasni? - Marketing tippek 1.


Kezdő íróként mire figyelj megjelenés előtt


A kezdő íróknak nehéz magukra felhívni a figyelmet, ami nem is csoda, hiszen csak Magyarországon évi közel 15 ezer cím jelenik meg, ráadásul egyre több a kis példányszámú párszáz darabos megjelenés, amikor a csekély mennyiség miatt a könyvből nem jut minden boltba, csak az internetes áruházakban találhatóak meg.

Még nehezebb a figyelmet felhívni magára a kezdő írónak, ha nem papír, hanem e-könyvben, és az még tovább bonyolítja a helyzetet, ha szerzői- vagy magánkiadásban jelenik meg.

Ezért fontos, hogy a kezdő író tisztában legyen azzal, hogyan tudja magára felhívni a figyelmet.

Némi erőfeszítéssel sikerülhet népszerűvé válni, főleg akkor, ha minőségi tartalmat sikerült eljuttatni a kiadásig.

Ebben a bejegyzésben pár tippet szeretnénk adni, amire szükséged lehet a megjelenés előtt.


Megjelenés előtt

1. Ismerd meg a könyvkiadás folyamatát

Érdemes már a regényírás közben megismerni a kiadás folyamatait, mert ez sokban hozzájárul a későbbi sikerekhez, ugyanis az, hogy az író megírta a történetét – bármilyen jól is ír –, még nem egyenlő a sikerrel.

Tehát szükséges megismerkednie a kiadás folyamatával, a szöveggondozással és a reklámozási lehetőségekkel.

Egy jó szerző tisztában van azzal, hogy a nyers szöveg nem alkalmas a megjelenésre, hanem megfelelő szakembereket (vagy azokat foglalkoztató kiadót) szükséges keresnie, akikkel kihozhatja a legtöbbet mind magából, mind a megjelenő történetből.

Vagyis tisztában van vele, hogy ahelyett, hogy megtanulna sok más szakmát, a kreativitását és idejét inkább új történet megírásába fekteti, míg a többi munkát (szerkesztés, korrektúra, reklámozás, terjesztés) megfelelő szakemberre, esetleg kiadóra bízza.

Érdemes figyelni, követni azokat az írókat, akiknek már jelent meg könyve, megkérdezni őket a kiadással kapcsolatos tapasztalataikról; felkeresni olyan Facebook csoportokat, ahol számos, már megjelent könyvvel rendelkező író van, és az ő tapasztalataik alapján felmérni a lehetőségeket, az általuk javasolt szakemberekkel vagy kiadókkal felvenni a kapcsolatot, így mire a regény írása befejeződik, már azt is tudni fogja az író, hogyan tovább.

A legtöbb író szívesen segít, nyugodtan kérdezz tőlük.

 

2. Blog, közösségi- vagy weboldal indítása

Az írói blog (vagy weboldal) vagy közösségi oldal létrehozása elengedhetetlen, hiszen az emberek többsége az interneten, és azon belül is a közösségi oldalakon tölti a legtöbb időt, az információkat szintén onnan szerzi be, ezért nagyobb eséllyel találkozhat a közösségi „térben” az íróval.

Arról nem beszélve, hogy kiváló kapcsolatteremtési lehetőség az olvasókkal amellett, hogy a jelenlegi érdeklődőből az oldalon lévő információk hatására jövőbeni olvasó válhat.

Bizonytalan vagy benne, hogy érdemes-e blogot vagy közösségi oldalt indítani? Számos téma köré épül blog, közösségi oldal, ahol azok tulajdonosa azokról a dolgokról ír, amelyek foglalkoztatják őt, amit ismer, vagy éppen amivel ismerkedik.

Néhány példa:

  •  környezetvédelem
  • kertészkedés
  • kézimunka
  • barkácsolás
  • szereld magad
  • utazás, sütés, főzés, gyereknevelés, hobbik bármely formája stb.

De maradjunk a történetírásnál. A saját oldalon az író nem csak a történeteit oszthatja meg, hanem minden mást, amire az odalátogató kíváncsi lehet. Arról is írhat, ő maga milyen könyveket szeret olvasni, milyen filmek vannak rá hatással, azaz bármiről.

Minél több közös kapcsolódási pont alakul ki az író és az oldal látogatói között, annál nagyobb eséllyel lesznek nyitottak az író történeteire, könyveire, fogják azt ajánlani másoknak, még ha nekik mondjuk a regény témája nem is jön be.

Az írói oldal alkalmas arra, hogy a megjelenő könyvekről legyen megosztva információ, könyvbemutatókról, egyéb rendezvényekről stb.

 

3. Küldd el a történetedet irodalmi magazinoknak

Amennyiben nem kizárólag regényt írsz, hanem rövidebb történeteket is, érdemes olyan irodalmi magazinokat megkeresni, ahol a tiédhez hasonló tematikájú, zsánerű sztorik jelennek meg. Az mellékes, hogy az irodalmi magazin online vagy nyomtatva jelenik meg, a lényeg, hogy amennyiben közlik az írásodat, közönséghez jutsz.

Mit nyersz egy ilyen megjelenéssel?

  • Tapasztalatot a publikálási folyamatban
  • Jó reklám, mivel nem csak olvasókhoz jutsz, hanem az érdeklődők felé jelzés értékű, ha tőled független oldalon közlésre érdemesnek találták valamelyik írásod.
  • Amennyiben a közzétételt megelőzi egy szerkesztési folyamat, akkor szakmai visszajelzés írói képességeidet illetően, ahol rámutatnak hibáidra, ami elősegíti a fejlődésedet.

Lényeges, hogy olyan irodalmi magazinnak küldd el a történetet, ahol a tiédhez hasonló írások jelennek meg.

Pár irodalmi magazin, ahol kezdő íróknak is van lehetősége megjelenésre:

 

4. Választás a hagyományos és a magánkiadás között

Hagyományos vagy magánkiadás?

Magyarországon tíz évvel ezelőtt a magánkiadás nem volt még annyira elterjedt, mint manapság, így aki a könyvét ki szerette volna adatni, annak el kellett küldenie egy könyvkiadónak, ahol jobb esetben egy nemleges választ, rosszabb esetben semmilyen visszajelzést nem kapott. (Szerencsés esetben pozitív választ.) Azonban, ha valaki most akar kiadni egy könyvet, azt megteheti saját maga is. A szerzői- és magánkiadás egyre népszerűbb.

Amennyiben nem szeretnél kiadói válaszokra várni a kéziratoddal kapcsolatban, vagy egyszerűen megvan a saját elképzelésed és szeretnéd te irányítani a könyved megjelenését, válaszd a magánkiadást. A magánkiadás akkor is célszerű lehet, amennyiben olyan kiadványt szeretnél megjelentetni, amely nem kerül bolti forgalomba (családnak készült album családi anekdotákkal kiegészítve, művészeti album - ahol a művész a saját alkotásait mutatja be, családi receptkönyv, szakmai kisokos/tankönyv képzésre stb.

 

Mire érdemes figyelni magánkiadásnál?

A kézirat problémamentes megjelentetéséhez érdemes egy, a szerzői- vagy magánkiadásra szakosodott kiadót felkeresni, aki tisztában van a kiadási folyamat minden lépésével, és kapcsolatban áll a megfelelő szakemberekkel, mint:

  1. szerkesztő
  2. korrektor
  3. irodalmi lektor
  4. nyelvi lektor
  5. borítótervező, grafikus
  6. tördelő
  7. nyomda

 Tehát ezek az első lépések egy kezdő író életében, ami elősegíti az ismertté válását. A következő bejegyzésben az írói oldalakról és azok hasznosságáról írunk.

Olvasd el ezt is: Ki fog engem olvasni? 2. – Marketing tippek 3.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése