2023. június 30., péntek

, , , , , ,

Mennyi az annyi? – nyomdai példányszám

Szerzői kiadásban hány példányt érdemes gyártatni?

Ez egy lényeges kérdés, ugyanis szerzői- és magánkiadás során az író fizet szinte mindent a kiadással kapcsolatban (A könyvkiadás költségei). Szöveggondozás, borító, tördelés, nyomda, és erre jön még rá a marketing. Ezek tetemes összegek, és ha csak nem egy drága hobbinak akarunk hódolni, joggal merül fel a kérdés, mennyit érdemes gyártatni és abból mennyi jön vissza.

A képlet nem egyszerű, mivel sok tényező befolyásolja. Nem mindegy, hogy egy kiadóval leszerződünk és ő adja be terjesztőkhöz vagy saját magunk értékesítjük.

Szóval ott tartottunk, hogy a terjesztésbe beadott könyvek árából lejön sok-sok jutalék, ami elsőre borzalmasan soknak tűnik, azonban ha végiggondoljuk, hogy a terjesztők milyen komplex rendszereket tartanak fent, már nem is olyan sok (A raktározott könyvek tűzveszélyességük miatt biztosítva vannak, hatalmas raktár, szállító autók, alkalmazottak, komplex informatikai rendszerek, boltok stb). Csak az írónak fáj, ahogy párolog el a pénze, amikor kiszámolja, mennyit kap egy eladott könyv után.

Azt tudni kell, hogy Magyarországon nem sok nagy példányszámú kiadvány van, és az utóbbi években 1500-2000 átlagos megjelenési példány volt a jellemző. Ez azt jelenti, hogy egyre több a kis példányszámos szerzői kiadás, miközben a megjelent címek száma nőtt.

Nézzük, mi számít nagy példányszámnak. Az MKKE ezt 10.000 példánynál húzta meg, azaz a statisztikáknál kizárólag ezeket a könyveket veszik figyelembe.

Rendben, 10.000 példány már nagy példányszám, de mi a plafon? Például a Benedek Elek mesekönyvet 100.000 példány felett nyomták, ahogyan 2020-ban a Trianon emlékévre megjelent kiadványt is, de mondjuk egy Fejős Éva 15-20.000, Leslie L. Lawrence 15-30.000, egy Jo Nesbo ~15.000 példány, Stephen King 15-30.000 példányban jelenik meg. Ezek szép számok, de minket az érdekel, hogy a megjelent könyvek mennyi idő alatt fogynak el.


Egy ismeretlen író esetén az első évben megfelelő marketinggel, népszerűsítéssel 300 példányt tudni kell értékesíteni. Ha ez nem sikerül, akkor több tényező is előfordulhat.

  1. Rosszul van megírva
  2. Rossz a reklám
  3. Rosszul lett megtervezve a kiadási folyamat

stb.

Ez nem azt jelenti, hogy ez a 300 példány a maximum, amit el lehet adni, hanem ennyinek átlagos esetben el kell fogynia az első évben.

Egy könyvből legnagyobb mennyiségben az első évben fogy, ami azt jelenti, hogy a teljes fogyás kb. 50-60%-a adható el, a többi az ezt követő 3-5 évben, kellő népszerűsítés mellett. Azaz nem elég annyi, hogy megjelent, elküldtem a terjesztőkhöz és hátra is dőlhetek, írhatom az újabb regényt. Nem. Az írónak köztudatban kell maradnia, amit tehet folyamatos közösségi médiában való jelenléttel, cikkek és interjúk alanyaként, író-olvasó találkozókon való részvétel stb. Tehát van dolga rendesen.

Visszatérve az értékesítéshez. Tehát első évben fogy a legtöbb, utána szép lassan egyre kevesebb. Vagyis ha jól csinálja az író és a partner kiadó, akkor 3-4 év alatt akár 5-700 példányt is el lehet adni egy első kötetes ismeretlen író könyvéből.

És akkor térjünk rá az írót igazán érdeklő tényekre.


MÉGIS, MENNYI MARAD MEG NEKEM EBBŐL?

Egészen 700-900-1000 példányig nem nagyon realizálható nyereség az eladásból. Többek közt ezért is fontos, hogy a könyv ne az országos bolthálózatokban kerüljön eladásra (bár az értékesítések 90%-a ott valósul meg - néha ennél nagyobb), hanem amennyire lehetséges, a kiadó webshopjában, könyvbemutatókon, író-olvasó találkozókon, azaz minden olyan helyen, felületen, ahol nem az országos terjesztőkön keresztül kerül eladásra.

És akkor a poszt címére válaszolva:

MENNYI PÉNZED VAN RÁ?

Én azt tudom javasolni, a lehető legtöbbet (amennyiben jól van megírva, szöveggondozáson átesett és egy jó marketinget találtál ki hozzá - a "Kövessétek be az oldalam és nyertek egy könyvet" nem az). Több okból is. Mivel minél több példány kerül egyszerre gyártásra, a nyomdaköltség annál kisebb. Pl. 300 és 500 példány esetén már 20%-kal kedvezőbb a gyártás. Persze végtelenségig nem fog csökkenni, de ennél a két mennyiségnél is látható, megéri a többet választani, ha meg tudjuk oldani anyagilag.

Nézzük meg azt, hogy miért éri meg minél többet gyártatni a nyomdával. 

Az alacsonyabb gyártási költség mellett egyszerűen azért, mert a nagy terjesztők akkor küldenek ki boltjaikba a könyvből, ha megfelelő készletből tudnak gazdálkodni.

A nagy terjesztők minimum rendelései a könyvekből 20-40 példányok. Ebből kiszámolhatjuk, ha ennyit küldünk csak, akkor mennyi jut a boltokba úgy, hogy valamennyit visszatartanak az online értékesítésre is.

Azt pedig tudomásul kell venni, hogy a boltokban elsődlegesen impulzív vásárlás van, azaz meglátja, beleolvas, megveszi. Ezt pedig boltonként 1-2 példánnyal nem lehet elérni.

A VÁSÁRLÓNAK MINDIG, MINDEN AZONNAL KELL! Nem fog boltról boltra mászkálni egy könyvért, és a mai napig sokan nem szeretnek szállítási díjat fizetni; és ismeretlen szerzőnél, ha nem tudnak beleolvasni, nagyon jónak kell lennie a reklámnak, hogy online megrendelje. (Itt jön képbe a könyvről megjelent ajánlók, recenziók fontossága.)


MI VAN AKKOR, HA NINCS ANNYI PÉNZ, HOGY NAGY PÉLDÁNYSZÁMBAN KÉSZÜLJÖN?

Semmi. Akkor abból kell gazdálkodni amennyi van, és a befolyó pénzt maximum újranyomásra félretenni.

Szeretném hangsúlyozni, hogy csak akkor érdemes nagy példányszámban gondolkodni, ha az írónak van ideje folyamatosan foglalkozni a könyvvel és az olvasókkal, képes folyamatosan köztudatban maradni, mert ezek az értékesítési mennyiségek csak így realizálhatóak.

Kivéve, ha egy erre szakosodott kiadóval ezt meg tudja oldani.

Ha az írónak nincs ideje rendszeres időközönként posztolni, részt venni dedikáláson, könyvbemutatókat és író-olvasó találkozókat szervezni, akkor meg kell elégedni a csurran-cseppen értékesítéssel.

Ilyen esetben viszont mindenképpen azt tudom javasolni, hogy 300 példánynál többet semmi esetre se gyártasson a nyomdával.

Miért 300?

SPÁRTA!


Félretéve a viccet.

Ennyi példánynál már viszonylag elfogadható a nyomdai gyártás költsége. Ha pedig terjesztőkhöz beadásra kerül, akkor 80-120 példány között kerül be hozzájuk, így a szerzőnél (vagy a kiadójánál) 180 marad, amiből az ismerősök megvesznek 20-30 példány között (nem röhög, tényleg megvesznek ennyit), a többi pedig elegendő készlet a könyvbemutatókra, író-olvasó találkozókra, illetve ha az első félévben jól megy a terjesztőknél, akkor utánrendelés esetén 1-2 nap alatt be lehet küldeni a kért mennyiséget. (Bizonyos idő elteltével már nem kérnek újabb példányokat a terjesztők. Főleg, ha az első fél- egy évben 20-40 példány fogy csak a könyvből. Ezért kell felpörgetni az eladást!!!)


A bejegyzésben leírtak a kezdő, első könyves, szórakoztató irodalmat író ismeretlen szerzőkre jellemző statisztikák alapján kerültek bemutatásra. Ez az átlag, ami segít megtervezni a szerzői kiadás költségeit, hogy senki ne fusson bele abba a hibába, hogy sok-sok pénzt ölt bele és a könyvek mégsem fogynak.

Illetve segít abban, hogy a saját könyvek eladásának az eredményességét értékelni tudjuk. Így az író kaphat némi képet, hogy mennyire teljesít jól adott mezőnyben.

Természetesen a különböző zsánerek között szintén előfordulnak értékesítési különbségek. Egy romantikus vagy erotikus regény mindig nagyobb példányban adható el, mint egy krimi vagy fantasy. A sci-finek és egyéb fantasztikumnak nehezebb dolga van, ugyanígy a thrillereknek. Ezek okait egy másik bejegyzésben elemezzük ki.


Hogyan segítheted elő a könyved jobb fogyását?

Olvasd el a témában megjelent eddigi bejegyzéseinket:0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése