2023. július 1., szombat

, ,

Írástechnikai tippek John Steinbecktől



1. Ne gondolj arra, hogy mikor érsz már a végére. Ne foglalkozz azzal, hány oldal szükséges még ahhoz, hogy regény legyen a történetből. Helyette minden nap csak egy oldalt írj. Aztán amikor mégis elkészültél, meg fogsz lepődni.

2. Írj szabadon és olyan gyorsan, ahogy csak tudsz. Soha ne javítsd ki vagy írd át, amíg be nem fejezted. Amikor a befejezés előtt újraírod az addig megírt regényt, az nem más, mint kifogás arra, hogy miért nem tudtad még befejezni. Megzavarod az alkotói folyamatot és a ritmust, ami írás közben nem lehet más, csakis a történettel való egybeolvadás.

3. Felejtsd el a közönséget. Először is a névtelen, arctalan közönség halálra rémít, másodszor pedig – ellentétben a színházzal – nem létezik. Írásnál a közönség egyetlen olvasó.

Néha segít, ha kiválasztasz egyetlen személyt, egy valós személyt  akit ismersz  vagy egy elképzelt személyt, és neki írsz.

4. Ha egy jelenet vagy egy szakasz szerinted nem illeszkedik a történetbe, ne állj meg, hanem tedd félre és folytasd tovább. Amikor befejezted az egészet, visszatérhetsz hozzá, és akkor eldöntheted, hogy csak rosszul írtad meg vagy tényleg felesleges, és akkor töröld ki.

5. Óvakodj egy olyan jelenettől, amely túl kedvessé válik számodra a többihez képest. Általában ez azt jelenti, hogy eltértél az eredeti elképzeléstől.

6. Amikor párbeszédet írsz, mondd ki hangosan, miközben írod. Csak így tudsz élő párbeszédet írni.


John Steinbeck a The Paris Review hasábjain megjelent interjúban mondta el tanácsait kezdő íróknak.


/John Ernst Steinbeck amerikai regény-, novella- és színdarabíró. Összesen huszonöt könyvet írt: tizenhat regényt, két novelláskötetet és különböző prózai műveket. Az Érik a gyümölcs című regénye, valamint az Egerek és emberek színdarabváltozata Pulitzer-díjat nyertek. 1962-ben irodalmi Nobel-díjban részesült./

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése