2023. július 28., péntek

, , , , ,

E-könyv, mint marketingeszköz



Íróként fontos, hogy elérjük az olvasókat, hogy meg tudjuk mutatni, tudunk olyan történetekkel szolgálni, amelyek szórakoztatnak, elgondolkodtatnak, és mindezt úgy, hogy az olvasó azt tényleg élvezze.

Erre kimondottan alkalmas az e-könyv, amit bárki könnyedén el tud olvasni, nem szükséges hozzá kimondottan e-olvasó (Kindle, PocketBook, Kobo, esetleg Onyx), hanem az általunk használt számítógépre, telefonra vagy tabletre a megfelelő program letöltésével ez kényelmesen megoldható.


Rendben, viszont hogyan lehet e-könyvet készíteni?

Meg lehet bízni ehhez értő személyt vagy céget, aki a megfelelő programokkal elvégzi az e-könyv készítést. Ennek előnye, hogy szinte biztos, hogy bármely e-olvasón megnyitható és olvasható lesz az e-könyv, az e-könyvet forgalmazó online boltok által támasztott követelményeknek megfelel; mellette, aki ért az e-könyv készítéshez, bizonyos keretek között egyedivé is tudja tenni azt.


Viszont van ingyenes megoldás is.

A LibreOffice ingyenes szövegszerkesztő már évek óta képes a szöveges dokumentumot epub formátumba elmenteni, és ha figyeltünk a dokumentum megfelelő formázására (címsorok, behúzások stb.), akkor egy viszonylag igényes e-könyvet tudunk készíteni vele.

/csatolhatunk hozzá borítóképet, metaadatokat adhatunk hozzá: szerző neve, ISBN szám stb./

Ez még nem lesz tökéletes e-könyv, de a legtöbb e-könyves szoftver képes kezelni, az e-olvasók közül már nem biztos, hogy mindegyikkel kompatibilis lesz (szerk. megj.: puding próbája...).

Akik értenek egy kicsit a html-hez, azoknak nagy segítség lehet az ingyenes Sigil program, ami kimondottan epub formátumú e-könyvek készítésére lett fejlesztve.

A Sigil-ben létrehozott e-könyvek sem 100%-osan kompatibilisek az e-olvasókkal, viszont ha tudjuk mi a hiba, akkor ebben a programban kényelmesen ki tudjuk javítani.

Az elkészült e-könyveket a Calibre e-olvasó programban érdemes ellenőrizni, így ha ott megnyitja és olvasható, akkor nagy eséllyel a legtöbb e-olvasó szoftver képes lesz olvasni.

E-olvasón úgy tudjuk tesztelni, ha rátöltjük a fájlt és megnyitjuk. Amennyiben Kindle-nk van, akkor az epub formátumú könyvet nyissuk meg a Calibre-ben és konvertáljuk át mobi formátumra, és ezt töltsük fel az e-olvasóra.

Online e-olvasó: EPUB Reader

Android: Google Play Books, EPUB Reader

iOS: iBook alkalmazás


Miért jó az e-könyv?

  • Mert internet nélkül is olvasható.
  • Kis költségráfordítással elkészíthető (még akkor is, ha megbízunk vele valakit).
  • A világon bárhol elérhető, ahol van internet.


E-könyv kiadása

Amennyiben nem szükséges kiadói háttér, aki segít abban, hogy íróként mit és hogyan csináljunk az ismertté váláshoz, akkor jó megoldás lehet a Smashwords-ön és a PublishDrive-on keresztül kiadni, amiken keresztül a legtöbb online könyvesboltba felkerülhet. A PublishDrive-nál feltöltött e-könyvek a magyar forgalmazók kínálatába is felkerül (Libri, Líra stb.).

Az e-könyv jó reklámlehetőség, viszont ebben az esetben is fontos, hogy az így publikált történet szöveggondozott legyen. Mert ha egy rossz szöveggel találkozik az olvasó, kár volt időt és energiát ölni az e-könyv elkészítésére.


További tippek a könyvkiadással és önmenedzseléssel kapcsolatban.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése