2023. július 29., szombat

, , ,

Narratív stílus - Elbeszélői magatartás 1.



Az atmoszférát, hangulatot befolyásolja, hogy milyen narratív stílust választasz, hogyan viselkednek, beszélnek a karakterek. Vagyis egy történet nyelvezetét, stílusát az határozza meg, hogyan akarod megírni (ami akár jelenetenként is változhat, kivéve a narratív stílust, mert annak egységesnek kell maradnia - kivéve, ha írói eszköz, hogy változik 😎).

Példák: Rideg Sándor: Indul ​a bakterház, Erskine Caldwell: Tobacco ​Road – Dohányföldek, Mikszáth Kálmán: Tót ​atyafiak

A ChatGPT is képes közvetlen vagy hivatalos szövegként megfogalmazni azt, amit megíratsz vele, úgy az író is megválaszthatja a narráció stílusát.

Ugyanígy a karakterekre jellemző beszédstílus is hatással van a történet hangulatára.

Az eltérő nyelvezet miatt ismersz fel egy fantasy, egy krimi, egy sci-fi vagy egy romantikus történetet, és ezért ad teljesen más élményt egy szépirodalmi alkotás olvasása, ahol sokszor nem kapsz egyértelmű választ az értelmezésre, hanem az olvasóban kel életre a szöveg, és a világképe, pillanatnyi érzelmi állapota alapján gyakorol rá hatást.

"A teljes anyanyelvtudás éppen abban áll, hogy helyzetnek megfelelően tudjunk átváltani egyik nyelvváltozatról a másikra, és mindegyikkel boldoguljunk. Az a fontos, hogy a nyelv, amit használunk, átlátszó legyen, vagyis a hallgató ne arra figyeljen, ahogyan mondjuk, hanem arra, amit mondunk. Székelyföldi piacon átlátszó, ha azt kérdem: mennyi a pityóka? Ha viszont egy közgazdász egy tévéműsorban a burgonya (vagy krumpli) helyett a pityóka áráról beszél, az már nem átlátszó, mert arra a hallgató már felkapja a fejét. Látja: nem a szón múlik, hanem a helyzeten." - Szilágyi N. Sándor nyelvész

A narratív stílusnak talán az E1-nél van kiemelt szerepe, ahol a történetet úgy kell megírni, ahogy az adott mesélő jellegzetességeitől elvárható. Ilyenkor kiemelten figyelni kell a mesélő karakterének minden jellemzőjére, mivel ilyenkor nem az író, hanem a karakter mesél: iskolázottság, milyen szociális közegben nőtt fel, milyen szociális közegben él a meséléskor, milyen végzettsége van stb. Ezek mind befolyásolják, hogy milyen szavakat és mondatszerkezeteket használhat meséléskor, amennyiben szeretnénk egyedivé tenni a szöveget, a mesélést.

Mindezek mellett befolyásolhatja a dramaturgiát is.

Hallgassátok meg a két kabaréjelenetet:





0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése