2023. április 6., csütörtök

, ,

Olcsó húsnak... - avagy szöveggondozás fillérekért

Nehéz helyzetben van az az író, aki megpróbál eligazodni a rengeteg kisebb vagy nagyobb kiadó szöveggondozási kínálatának labirintusában. Aki azt gondolja, hogy szerkesztés és korrektúra nélkül már kiadásra kész a műve, nagyot téved. Gondoljunk csak bele, Örkény, József Attila, sőt még Stephen King művei sem jelentek meg szöveggondozás nélkül.

Sajnos a piacot ellepik az olyan önjelölt szerkesztők és korrektorok, akik nem rendelkeznek ezen a területen megfelelő képzettséggel, tudással. A szöveggondozási tevékenységek megfelelő színvonalú elvégzéséhez nem elegendő, ha valaki már írt 1-3 könyvet, vagy 98 %-os lett a magyar érettségije (akkor sem, ha emelt szinten érte el).

A szerkesztés és a korrektúra jócskán túlmutat azon, hogy az akadémiai nyelvtan szabályait tudja-e valaki alkalmazni az írásaiban. Érdemes jobban utánanézni, hogy adott kiadónál kik végzik a szöveggondozási tevékenységet.

Intő jel lehet, ha a kiadó kínálatában a szöveggondozást végzők művei jelentős számban vannak jelen (és most tekintsünk el a szakma nagyjaitól, akik valóban íróként és szerkesztőként is kiemelkedő szinten alkotnak, hiszen egy kezünk elegendő ahhoz, hogy megszámoljuk őket).

Érdemes tájékozódni az árakról. Itt elég kicsi a szórás, de legyünk óvatosak, ha valaki az átlagtól lényegesen olcsóbb ajánlattal áll elő (50%-kal vagy nagyobb mértékben). Lássuk be, senki nem fog 300 forintos órabérért dolgozni, tehát a túl olcsó munka előrevetíti annak minőségét.

A fix árak vonzónak tűnnek, de nem minden szöveg azonos minőségű, adott mű jóval több – vagy akár jóval kevesebb – munkaórát követelhet, mint az átlagra kiszámított munkaidő.

Miért fizetnél más helyett, vagy miért engednél a szövegből kihozható minőségből? A szöveg a szöveggondozást követően nyeri el végső formáját. Hiába az évszázad ötlete, ha a szöveg nem gördülékeny, a történet nem tudja fenntartani az olvasó érdeklődését, ha értelmezhetetlen hasonlatokkal van tele stb., akkor bizony az olvasó nem fogja megvenni a könyvet (vagy nagyon keveset lehet eladni belőle).

Nem szabad elfelejtkezni arról, hogy a szöveg egy közvetítő közeg, aminek a segítségével az író elmesélheti a benne élő történetet. A szöveggondozás abban segít, hogy ezt úgy mesélhesse el, hogy az a lehető legközelebb álljon az író elképzeléséhez és az olvasó is örömét lelje benne, elgondolkozzon, vele álmodjon.


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése