2024. május 6., hétfő

, , ,

Egyedi világok teremtése 1.

 

kép: Jim Murray - The Leviathan

Az egyedi világok teremtése többnyire a fantasztikum területére igaz, legyen szó fantasy-ról vagy sci-fi-ről.


Mi van akkor, ha az író a regénye hátteréül egy teljesen egyedi világot alkot, és vele együtt új fogalmakat, kifejezéseket is?

Sok olyan fogalom, kifejezés kerülhet a történetbe, ami adott világban megszokott, azonban az olvasó nem ismeri a jelentését, ezáltal a szöveg értelmezése fennakadásba ütközhet.

Az egyik módszer, ha a meghatározó fogalmakról végjegyzetet készítünk, ahogyan a Shadowrun könyvekben is látható. A végjegyzetben minden lényeges esemény és kifejezés megtalálható, így akár olvasás előtti átolvasás során, akár közben segíteni tud értelmezni a szöveget, ezáltal jobban értjük a cselekményt, a konfliktust.

A másik módszer, ami nehezebb, hogy a szövegkörnyezetből válik értelmezhetővé, hogy adott fogalom, kifejezés mit jelent, mi a szerepe a történetben stb.

Teszem azt új faj és annak neve megjelenik a történetben. Akkor például sokat tud segíteni, ha a faj nevének leírásakor megjelenik a faj fizikai, külső szemlélő által látható leírása, még akkor is, ha nincs jelen adott résznél a faj egyik képviselője. Példa:

"Kellemes emlékek töltötték el, ahogy az első találkozást idézte fel magában a nerdorali nővel. Előtte még nem találkozott földönkívülivel..." vagy

"- Húzz innen, te csápos mocsok - rúgott bele Bill a számára lassan haladó kortarinba, akinek nehezére esett megszoknia az NB33-as bolygó erős gravitációját, ezért csápjaival próbált kapaszkodót találni, ezáltal akadályozva mások közlekedését."

Innentől kezdve pedig az olvasó már tisztában lesz vele, hogy amikor a faj megjelenik, az milyen, hogy néz ki, és jobban tudja értelmezni a jelenetet, mert ugye a szereplők jellemzői befolyásolják azt. 🙂

Ugyanez érvényes bármilyen egyedi szóra, amit kitalálunk a történethez, legyen szó fantasy, sci-fi vagy egyéb történetről.

A következő bejegyzésben arról írok, hogyan hozz létre egyedi világot: Egyedi világok teremtése 2.

Addig is: Írj, amikor csak kedved van és jólesik! 🥰

(Ha nem esik jól, ne erőltesd, mert csak megutálod. Az pedig nem jó, mert idővel keserédessé válik az alkotás folyamata.)



Hamarosan a blogon: Szinopszis és query letter, Hogyan írjunk krimit?, Magánkiadás - Melyik kiadót válasszam?, A könyvkiadás költségei - Magánkiadás, Melyik narrációt válasszam?

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése